top of page

Råd kring höstplantering och om den magiska siffran 3

Nu går vi in i sensommarens ljuva månad och hösten knackar snart på dörren. Vi kan känna olika inför det faktum att sommaren är över för denna gång, för mig med en förhållandevis stor trädgård är känslan kring höst ofta förknippad med en välbehövlig period av vila - åtminstone när det gäller trädgårdsarbete. Jag har alltid älskat höstens höga klara luft och sprakande färger. När kvällarna blir mörkare och man kan kura skymning ges tillfälle att blicka tillbaka på och utvärdera säsongens alla upplevelser.


Kanske går du i tankar om att höstplantera i trädgården och här kan du ta del av mina råd kring detta. I takt med att trädgården förbereds för vila börjar många se om sina krukväxter inomhus, nu när vi av naturliga skäl vistas mer i vår bostad. Handelsträdgårdarna har ofta fördelaktiga rabatter i augusti och deras sortiment av krukväxter fylls på.


Att planera träd, buskar och perenner går för det mesta alldeles utmärkt att göra i augusti och september här hos oss i norr. Marken är fuktigare, nätterna tillför växterna dagg och solen är inte lika het som i juli. När jag höstplanterat i trädgården har jag sedan, i oktober, täckt växten med ett tjockt lager löv som skydd för vinterns kyla eftersom den inte hunnit etablera lika starkt rotsystem som om den planterats under tidig sommar.


Ett litet tips till dig som vill skapa med växter, inomhus eller i trädgården, är att tänka i teman om 3. Precis som i sagans värld, där siffran ofta förekommer i magiska sammanhang, blir det effektfullt att plantera samma växt tillsammans i en grupp om tre likadana exemplar. I mina perennrabatter gör jag ofta så. Istället för att bara sätta ett exemplar så planterar jag tre stycken i en grupp tillsammans. Då får ögat intrycket av en sammanhållen bladmassa och med tiden kan växterna "växa ihop" och upplevas som en stor. Detsamma gäller för sommarblommor i krukor utomhus och vissa krukväxter inomhus. På platser i hemmet där vi har utrymme, har jag i en rejäl kruka planterat tre likadana växter, som ger ett lite maffigare intryck. Här nedanför kan du se några exempel.


Tänk på att krukväxterna inomhus behöver extra belysning under vinterhalvåret för att klara vårt vintermörker. Det finns mycket lärorik information kring just detta på nätet och också bra grupper på exempelvis Facebook där man kan ställa frågor och få tips. Genom att ge växterna rätt ljus kan du njuta av dem hela vintern.


Så - omfamna hösten med lite ny grönska i ditt hem som kan skänka dig både vila och energi!

70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page