top of page

Rådgivning för en gammal skogsträdgård rik på växter

Häromdagen hade jag förmånen att få besöka en kund med en skogsträdgård vid havet i utkanten av Luleå. Trädgården var gammal och med en stor rikedom på perenner, bärbuskar och fruktträd. Kunden har de senaste åren i samband med övertagandet arbetat flitigt med att försöka skapa ordning och struktur och önskade råd kring hur man kan ta tillvara på de redan befintliga delarna, men ordna dem i lite mer strukturerade former.


I detta fallet började vi med en inventering för att se vad som redan fanns etablerat, vilket visade sig vara ganska mycket. Tänk vilken rikedom att bara kunna gå ut med spade och skottkärra och bygga en helt ny perennrabatt med hjälp av växter som redan finns i trädgården! Här fick kunden också rådet att låta en del av gräsmattan få bli vildvuxen till förmån för skogens undervegetation att bre ut sig, att stamma upp stora exemplar av träd samt att bygga ut redan befintliga rabatter, samla växterna i större grupper istället för att ha dem utspridda lite här och där (det kan lätt skapa ett rörigt intryck).


Vi pratade också om vad man kan behöva göra med jorden när man har skogstomt. Dessa består ofta av naturliga skäl av mycket sten och sand och därför behöver man ofta hjälpa till med att tillföra mullrik matjord med mycket näring i samband med plantering. Man kan vid nyplantering också tänka på att välja växter som trivs i ett skogsliknande klimat.


Har du en skogstomt, eller en del av din trädgård med skogliknande miljö som du vill förändra eller utveckla? Hör gärna av dig för att boka in ett hembesök med rådgivning!70 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page