top of page

Rådgivning för trädgårdsdesign - en skapande process

Ikväll har mitt hemmakontor flyttat ut till orangeriet och jag sitter här i färd med att skapa dokumentation till en kund som önskat rådgivning för sin trädgård. Efter hembesöket á 2 timmar, sammanställer jag allting som vi tillsammans diskuterat och mejslat fram i form av ett PDF-dokument med information, handledande instruktioner och förslag på växter till de olika platserna i trädgården. Denna dokumentation kan kunden sedan spara och plocka fram vid behov, kanske behövs den inför ett besök på en handelsträdgård eller byggvaruhus om rådgivningen också innehållit tips på konstruktioner eller annat.


För mig är detta en skapande och coachande process med många variabler att ta hänsyn till. I mötet med kunden börjar allting med att lyssna, ställa frågor, få en känsla av hur trädgården ska användas i framtiden. Ni vet, en trädgård kan vara precis lika personlig som ens bostad är på insidan. När behovsanalysen är klar, brukar vi alltid gå en runda i trädgården. Där går vi igenom vad som redan finns etablerat, vad som eventuellt ska behållas eller flyttas. Sedan kan det bli aktuellt att exempelvis komponera en eller flera rabatter, ett buskage, en köksträdgård eller placering och val av växthus. Hela denna tavla (jag kallar gärna en trädgård för just det) ska sedan anpassas till vårt klimat, vår zon och de lokala förhållanden som platsen besitter. Här finns även mycket att ta hänsyn när det gäller estetik för att binda ihop trädgårdens olika delar till en harmoni, matchning mot byggnader och hus osv.


Icke att förglömma är att de som ska förvalta och använda trädgården är den som styr hur mycket tid, arbete och pengar detta får kosta. Hela rådgivningens syfte är att skapa en grön miljö som är anpassad till just människorna som ska njuta av den!


Varje gång jag får ett kunduppdrag ges jag ett förtroende. Detta försöker jag förvalta på bästa sätt och i min dokumentation följer det också med skötselråd och information kring plantering, konstruktion eller annat nödvändigt för att komma igång. Väljer man varianten "Utökad med mentor" finns jag också här som ett bollplank och handledare ett år framåt.


Tack för att du följer mig och hör gärna av dig om du blir nyfiken på mina tjänster!


72 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page