top of page

Skötselråd för dina växter från min trädgård

Uppdaterat: för 2 dagar sedanHar du köpt plantor av mig eller deltagit vid en frösådd i ett av mina evenemang? Så roligt! Då har du kanske en del frågor om hur du ska ta hand om dina nya växter.

Här får du mina råd:

Gurka
Gurka är en växt som växer snabbt. Den som du har fått med dig hem är en sort som kallas "snacks-gurka" som får lite mindre, kortare frukter och som mognar snabbare än de som får väldigt långa.

Gurkor är växter som kräver mycket näring och vatten under hela säsongen. Plantera därför om din lilla planta ganska omgående när den fått 2-4 par med blad. Ta en rejäl kruka, gärna 10 liter.

Välj en välgödslad plantjord. Du kan också mylla ner pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel i krukan, som varar länge. Gör gärna en liten "pyramid" i krukan så att själva plantan kommer lite högre upp, då blir stammen inte stående i vatten och vattnet rinner ner mot kanterna vid vattning. Gurkor gillar inte blöta stammar och kan drabbas av rothalsröta.

Gurkor kan bli över 2 m långa och kräver stödpinnar som de knyts fast i och kan slingra sig mot.

Ge näringsvatten varje gång, jag brukar använda Blomstra Växtnäring, som finns i de flesta välsorterade matvarubutiker.

Gurkor gillar inte för torr luft, så spraya med en flaska på ovan-och undersida av bladen helst varje dag. Det kan också minska risken för spinnangrepp.

Placera gurkan i vindskyddad läge i halvskugga. Gassande sol kan ge brännskador på de tunna bladen. Du kan också ha den inomhus som en gurk-gardin.

Pumpa
Pumpor är roliga växter som växer snabbt. Sorten "Tefatspumpa" (även kallad Disco-pumpa) fungerar att odla i en stor kruka på 20 liter, plantan blir buskig i sitt växtsätt. Pumpan av sorten "Mini Butternut" växer slingrande med långa rankor och kräver därför mer plats där den får breda ut sig upp till tio meter efter marken. Pumpor kräver mycket värme och näring, så välj en välgödslad planteringjord gärna med kogödsel inblandat. Du kan ge någon näve hönsgödsel (pellets) vid plantering som myllas ner i krukan. Vattna dagligen. När pumpan fått ett par små pumpor på tillväxt kan du börja nypa bort de nya som kommer, då kan plantan lägga all energi på de frukter som är på gång. Dessa kan då växa sig starkare.

Sockerärt
Sockerärt är en lättodlad gröda som växer snabbt. Den behöver stöd att klättra på men är annars ganska anspråkslös i sina krav. Kan växa i kruka eller på friland. Såklart en välgödslad plantjord och vatten när jorden torkat upp lite. Sen är det bara att njuta när de små söta ärtorna börjar komma!

Squash
Squash kräver mycket värme och näring, så välj en välgödslad planteringjord gärna med kogödsel inblandat. Den fungerar att odla i en stor kruka på 20 liter. Bladen kommer att bli melerade i grönt/silver och det är helt normalt. Du kan ge någon näve hönsgödsel (pellets) vid plantering som myllas ner i krukan. Vattna dagligen. Ibland tar det ett tag för plantan att producera både han-och honblommar, vilket resulterar i att frukterna skrumpnar till en början. Sedan, när båda sorternas blommor finns för pollinering, kommer fruktsättningen igång. En planta kan ge flera kilo squash på en säsong! Googla på recept, så ser du en massa olika oväntade användningsområden för frukterna.

Squash kan drabbas av mjöldagg om det är torrt och varmt, så ta för vana att duscha bladens båda sidor varje dag. Om mjöldaggen slår till kan man behandla med ett ekologiskt medel som kallas Kumulus.

Busk-krasse
Krasse är en lättodlad vacker sommarblomma, där både blad och blommor är ätbara. Så roligt att dekorera salladen med! Välj en välgödslad jord och ge lite flytande näring under säsongen.

Solros
Du har köpt en lågväxande solros som blir som en gul fluffig boll, som du kan ha i kruka, gärna ett par stycken tillsammans i en stor kruka som rymmer mycket jord. Solrosor kan också planteras ut i en rabatt. Glöm inte att vattna dagligen! Låt blomman stå kvar så länge det går i slutet av säsongen, så kan du till slut samla in egna frön till nästa år.

Kryddor

Kryddor och örter är ganska enkla och okomplicerade att så från frö och odla. Fröna är ljusgroende, så placera krukan i ett soligt fönster direkt efter sådden. Täck inte fröna med jord.

När fröna grott kan du sätta ner hela krukan i en fryspåse med öppningen uppåt. Det fungerar som ett litet växthus och gynnar tillväxten.

Placera krukan soligt och skörda eftersom. Njut av dina örter!

Många örters blommor älskas av insekter, så låt den gärna gå i blom och ställ ut åt pollinerarna.

~*~

Har du blivit inspirerad att sätta igång med en egen odling, men behöver guidning och vägledning?

Då kan du köpa min webbkurs som handlar om att odla från frö i kallt klimat för att närma dig drömmen om en egen liten köksträdgård oavsett hur du bor. I kursen finns ett eget avsnitt om fleråriga ätbara växter, om naturvänliga gödselmedel och du får massor av inspelade filmer, min så-kalender och alla mina bästa råd kring odling för att komma igång.
Rekommenderas varmt!
Du hittar kursen och dess olika varianter här: https://jenny-s-site-e395.thinkific.com/courses/odla-atbart-med-naturhansyn

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page